Misi SLPM BERSIH BERSERI
" Menggalakkan dan mengembangkan pengetahuan dan maklumat kebersihan dan keselamatan makanan melalui seminar dan kursus serta memberikan khidmat perundingan secara mampan, cekap dan bertanggungjawab”
Objektif Kursus Asas Pengendalian Makanan
- Peserta akan memahami isu-isu & punca keracunan makanan
- Peserta akan didedahkan dengan pencemaran makanan oleh kuman (mikroorganisma) & bahan kimia
- Mengetahui kepentingan amalan kebersihan diri dan tabiat yang tidak baik semasa mengendalikan makanan
- Cara-cara mencuci dan membersihkan peralatan dengan sempurna dan cara-cara pembuangan sampah/ sisa makanan yang teratur
- Mempunyai budaya kerja yang cemerlang bagi melahirkan seorang pengendali makanan yang unggul
- Mempelajari cara mengendalikan makanan dengan selamat
- Mempelajari cara pencegahan pencemaran makanan dan keracunan makanan
- Mempelajari cara penyimpanan makanan yang sesuai
- Mempelajari cara menjaga kebersihan diri
- Mengetahui akta perundangan makanan yang berkaitan
0 comments:
Post a Comment