Matlamat Kursus Latihan Pengendalian Makanan

Posted by SLPM Bersih Berseri

Misi SLPM BERSIH BERSERI
 
" Menggalakkan dan mengembangkan pengetahuan dan maklumat kebersihan dan keselamatan makanan melalui seminar dan kursus serta memberikan khidmat perundingan secara mampan, cekap dan bertanggungjawab”

Objektif Kursus Asas Pengendalian Makanan
  • Peserta akan memahami isu-isu & punca keracunan makanan
  • Peserta akan didedahkan dengan pencemaran makanan oleh kuman (mikroorganisma) & bahan kimia
  • Mengetahui kepentingan amalan kebersihan diri dan tabiat yang tidak baik semasa mengendalikan makanan
  • Cara-cara mencuci dan membersihkan peralatan dengan sempurna dan cara-cara pembuangan sampah/ sisa makanan yang teratur
  • Mempunyai budaya kerja yang cemerlang bagi melahirkan seorang pengendali makanan yang unggul
  • Mempelajari cara mengendalikan makanan dengan selamat
  • Mempelajari cara pencegahan pencemaran makanan dan keracunan makanan
  • Mempelajari cara penyimpanan makanan yang sesuai
  • Mempelajari cara menjaga kebersihan diri
  • Mengetahui akta perundangan makanan yang berkaitan





0 comments:

Post a Comment